ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

    • Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον σοβαρή νόσος και σχετίζεται άμεσα με ορισμένες παθήσεις όπως: αναπνευστικές (άπνοια κατά τον ύπνο, σύνδρομο υποαερισμού), πεπτικές (διαφραγματοκήλη, χολολιθίαση, λιπώδες ήπαρ), ενδοκρινικές (πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές του κύκλου, υπογονιμότητα), σκελετικές (οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα) και τέλος ορισμένες μορφές καρκίνου (μαστού, ενδομητρίου, προστάτη, παχέος εντέρου). Τα παχύσαρκα άτομα έχουν άμεσο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και συνεπώς καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

    • Οι περισσότερες παθήσεις εκδηλώνονται συχνότερα σε κεντρικού τύπου παχυσαρκία: περίμετρος μέσης
      -94 cm για άντρες
      -80 cm για γυναίκες

 

    • Η απώλεια βάρους μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης δίαιτας βελτιώνει τις παραπάνω επιπλοκές της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα μια απώλεια 10% του βάρους μειώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση, το ζάχαρο και επιφέρει συνολική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

    • Η αργή απώλεια βάρους (μισό με ένα κιλό την εβδομάδα) είναι προτιμότερη και πιο ασφαλής διότι είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί μακροχρόνια, προκαλεί απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας και υγρών. Ο σκοπός μας είναι να χαθεί το περιττό λίπος καθώς επίσης και να διατηρήσουμε το βάρος.

 

  • Η γρήγορη απώλεια βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για χολολιθίαση, διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο) και μπορεί να προκαλέσει αναιμία, υπόταση, λιποθυμίες, καρδιαγγειακές αρρυθμίες μέχρι και αιφνίδιο θάνατο. Όχι λοιπόν στις χημικές, μονοφαγικές, αυστηρά υποθερμιδικές ή δίαιτες αποτοξίνωσης, κοινώς δίαιτες λιμοκτονίας!

Η σωστή και αποτελεσματική δίαιτα αδυνατίσματος πρέπει να πληρεί οπωσδήποτε τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων (ψωμί, πατάτα, ρύζι, φρούτα, λαχανικά). Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν!
  • Να καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του ατόμου (κρέας και υποκατάστατα).
  • Να είναι χαμηλής (όχι μηδενικής) περιεκτικότητας σε λίπη.
  • Να περιέχει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων (π.χ. σιδήρου) και φυτικών ινών.
  • Να παρέχει ικανοποιητική ποσότητα υγρών.
  • Να είναι ευέλικτη, να βασίζεται στις γευστικές προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, στην οικονομική του κατάσταση και γενικότερα να μπορεί να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής του.
  • Να συνδυάζεται με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.
  • Η δίαιτα πρέπει να αποτελεί τη βάση για μακροχρόνια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και όχι να παρουσιάζεται μόνο σαν δίαιτα αστραπή.